Penyakit ini sebabkan sakit di perut Bahagian kanan

Cukup banyak orang yang waspada terhadap sakit di perut kanan kerana ia menunjukkan masalah radang usus buntu. Seperti yang diketahui, ramai orang yang mengalami radang usus besar perlu melakukan pembedahan untuk menyembuhkannya. Walau bagaimanapun, apakah rasa sakit di sebelah kanan perut selalu menandakan apendiksiran?

Pakar-pakar kesihatan mengatakan bahawa walaupun benar bahawa sakit di perut kanan adalah tanda apendisitis, ternyata ada penyakit lain yang juga dapat menyebabkan gejala seperti berikut.

Sembelit

Bukan sahaja sukar untuk membuang air besar, sembelit juga boleh menyebabkan ketidakselesaan di bahagian bawah abdomen kanan atau kiri bawah. Sekiranya gejala sembelit muncul pada mereka yang berumur lebih dari 60 tahun dan disertai dengan penurunan berat badan yang drastik, ia boleh menjadi tanda kanser kolon.

Jangkitan saluran kemih

Penyakit ini sememangnya boleh menyebabkan sakit di perut kanan tetapi sakit ini juga boleh terus menyebar ke bahagian belakang atau pinggang. Berhati-hati dengan penyakit ini kerana keupayaannya merebak ke buah pinggang. Baca juga: hilangkan parut jerawat dalam masa 3 hari

Endometriosis

Bagi wanita, sakit perut di sebelah kanan juga harus waspada kerana ia mungkin menunjukkan masalah endometriosis, suatu keadaan di mana terdapat rangkaian yang tumbuh di luar rahim. Di samping itu, jika kesakitan di perut kanan muncul pada awal atau akhir fasa haid, maka wanita harus mengetahui masalah kista di ovarium tangan kanan.

Penjual Kolik

Penyakit ini boleh menyebabkan kesakitan yang muncul di sebelah kanan abdomen tiba-tiba. Kesakitan disebabkan oleh penyumbatan batu di saluran hempedu. Baca Juga: sakit pinggang sebelah kanan

Hepatitis

Hepatitis juga boleh menyebabkan tanda-tanda sakit di perut kanan. Untuk menentukan sama ada kita terdedah kepada penyakit-penyakit ini atau tidak, baiklah kita segera memeriksa keadaan kesihatan jika anda merasakan rasa sakit di perut kanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *